Wanneer heeft u baat bij oedeemfysiotherapie?

Oedeemfysiotherapie wordt regelmatig ingezet na behandeling van borstkanker en prostaatkanker of bij problemen met spataderen of open benen. 

Oedeem is een ophoping van lymfevocht, veroorzaakt door een verstoring van de lymfeafvoer, die kan ontstaan door een operatie, een lymfkliertoilet of door een andere beschadiging van het lymfestelsel. 

Door lymf- of oedeemfysiotherapie vroegtijdig in te zetten, wordt voorkomen dat bewegingsbeperkingen optreden en dat u in uw dagelijkse bezigheden wordt gehinderd. De kans op complicaties zoals wondroos en open wonden wordt door inzet van deze therapie verkleind.

Er zijn verschillende Soorten oedeem

  • Lymfoedeem: door beschadiging van weefsel na operatie of bestraling. of door verwijderen van lymfklieren
  • Veneus oedeem: door bv. spataders of na trombose
  • Lipoedeem: chronische aandoening van het vetweefsel

Behandeling

  • Manuele lymfdrainage. Dit is een zachte specifieke massagetechniek gericht op de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van de niet aangedane lymfevaten en -klieren.
  • Compressietherapie. Door middel van bandages wordt er van buiten af een continue druk aangebracht die de lymfeafvoer ondersteunt, om de omvang van oedeem te verminderen en stabiel te houden. Als de omvang stabiel is kan er in de praktijk een Therapeutische Elastische Kous (TEK) aangemeten worden.
  • Lymftaping. Een speciale manier van tapen, die de werking van manuele lymfedrainage ondersteunt. Ook geschikt voor littekenbehandeling. Het kan meerdere dagen blijven zitten en alle bewegingen blijven mogelijk. 
  • Oefentherapie. Door oefentherapie wordt de spierpompfunctie getraind deze is belangrijk in de afvoer van vocht.

Ademhaling. Een goede ademhalingstechniek is belangrijk voor de afvoer van vocht.

Oefentherapie en conditietraining:

Om in conditie te komen en te blijven, en het oedeem te verminderen en minimaal te houden, is er training op maat. 

Lipoedeem:

Lipoedeem is eigenlijk geen oedeem. Lipoedeem is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en rond de puberteit begint (hormonale verandering). Lipoedeem komt altijd symmetrisch voor (links en rechts), vooral op de heupen en de benen. Opvallend hierbij is dat de voeten slank blijven. 
 De oorzaak van lipoedeem is nog onduidelijk. De vetcellen blijken vergroot en het aantal vetcellen in het weefsel is te groot. Hierdoor kan druk ontstaan op de bloed- en lymfevaten, waardoor in de loop der tijd een combinatie kan ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem: ook wel lymfo-lipoedeem genoemd. 

Vaak worden klachten gezien zoals vermoeidheid (van de benen), pijn bij aanraking van de huid, spierkrachtsvermindering en snelle overbelasting. Daarnaast spelen veranderd zelfbeeld en verminderd zelfvertrouwen ook een rol. Deze klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk belemmeren.

 

Ik geef uitleg over de aandoening, brengen samen met de patiĆ«nt de problematiek in kaart en stel een behandelplan op. Zelfmanagement rondom de klachten is hierin een belangrijk onderdeel. Daarnaast bied ik begeleiding bij de uitvoer en opbouw van een trainingsprogramma bij lipoedeem om de spierkracht en het spieruithoudingsvermogen van de benen (en eventueel van de armen) te optimaliseren en te onderhouden. Zonodig ondersteun ik bij het aanmeten van therapeutische elastische kousen. 

Voor meer informatie over oedeemfysiotherapie: zie www.nvfl.nl